Krijgt jouw hond wel voldoende beweging? Om honden fit en gelukkig te houden, zijn fysieke activiteiten namelijk noodzakelijk. Alles over het hoe en waarom rond het bewegen van honden, en tips om je viervoeter meer beweging te geven.

Waarom beweging belangrijk is voor honden

Voldoende beweging is voor iedere hond belangrijk om gezond en fit te blijven. Het bewegingsapparaat van viervoeters bestaat onder meer uit spieren en botten. Door actief te zijn én blijven, onderhoudt je hond deze. En het sterkere gestel dat daardoor ontstaat zal zijn gewrichten beter beschermen. Hoe meer kracht de spieren op kunnen vangen, hoe minder de gewrichten immers te verduren krijgen.

Bewegen als uitlaatklep

Maar het belang van bewegen gaat voor de hond verder dan alleen het fysieke aspect. Ook voor zijn psychische gezondheid is het noodzakelijk dat je hond in beweging blijft. Dankzij het wandelen en andere bewegingsvormen, kan een volwassen hond zijn energie en spanningen kwijt. Zie het maar als een uitlaatklep voor je dier. Actief zijn voorkomt bovendien verveling bij honden en maakt ze gelukkiger.

Als honden te weinig beweging krijgen

Als je hond te weinig beweegt zal zijn lichaam verslappen. De spieren worden zwakker en de conditie gaat achteruit. Verder zal de stofwisseling van een inactieve hond ook trager worden. Deze kan in een soort rustmodus terecht komen, wat de viervoeter ook kwetsbaarder maakt voor overgewicht. 

Krijgt jouw hond voldoende beweging?

Hoeveel beweging een hond nodig heeft, is afhankelijk van zijn grootte, leeftijd, ras en gezondheid. Zo mag een puppy slechts kleine rondjes lopen, terwijl een volwassen hond behoefte heeft aan veel langere wandelingen en andere bewegingsvormen, zoals rennen en springen. Kijk daarbij naar de behoeften en voorkeuren van je viervoeter. Heb je bijvoorbeeld een echte ballenfanaat of eerder een nieuwsgierige snuffelaar?

Aan de slag met sport & spel voor een fitte hond

Hondensporten en -spellen zijn een prima manier om je hond meer te laten bewegen. Denk bijvoorbeeld eens aan het zwemmen in een hondenzwembad of bij een hondenstrandje. Of wat dacht je van specifieke hondensporten als doggy dance of flyball? Daarmee traint je hond weer hele andere spiergroepen en versterk je jullie onderlinge band.

Rustig opbouwen en rekening houden met fysieke grenzen

Het is hartstikke goed als jij je hond meer beweging gaat geven. Maar bouw dit altijd langzaam op om blessures te voorkomen, zowel bij jezelf als bij je viervoeter. Houd bovendien rekening met de fysieke grenzen van je hond. Misschien is zijn bouw bijvoorbeeld niet geschikt om lange afstanden te rennen of laat zijn gezondheid het springen niet toe. Twijfel je of je huisdier een bepaalde sport aankan? Vraag dan advies aan je dierenarts.

Ondersteun de gewrichten van je hond

Beweging zorgt bij je hond voor soepele gewrichten. Maar andersom geldt ook dat soepele gewrichten noodzakelijk zijn om je hond in beweging te houden. Doe er daarom alles aan om de gewrichten van je hond te ondersteunen. Naast gezonde hondenvoeding levert Flexadin daar een belangrijke bijdrage aan. Met deze smakelijke kauwbrokjes ondersteun je de gewrichten van je viervoeter.

Als oude hond minder soepel wordt…

Oudere honden kunnen trager en minder soepel worden. Toch is het ook voor een seniorenhond heel erg belangrijk om in beweging te blijven. Dat houdt hem langer fit en gelukkig. Laat hem tijdens het uitlaten wel zelf zijn tempo bepalen.

Als de afstanden van jullie uitlaatrondes te lang worden, maak dan wat vaker kortere wandelingen. Ook kan hydrotherapie een mooie aanvulling zijn. Bij deze bewegingsvorm in het water worden de spieren en gewrichten namelijk minder belast, maar wel getraind.

Herken de signalen

Valt het je op dat je hond moeite heeft met opstaan? Of geeft je trouwe viervoeter andere signalen? Ontdek hoe soepel je hond is met onze mobiliteitstest.