Merk je dat je hond de trap niet meer vlot oploopt of niet langer enthousiast in de auto springt? Baasjes gaan er vaak – foutief – vanuit dat het ouderdomsklachten zijn, maar mogelijk heeft je hond last van een verminderde mobiliteit. Op welke signalen moet je nog letten? En hoe kan je de gewrichten van je hond ondersteunen?

Verminderde mobiliteit? Let op deze signalen

Je hond heeft minder zin om te wandelen en spelen

Als je je hond uitlaat, blijft hij achter of gaat hij trager lopen omdat hij het tempo niet kan volgen. Of hij wil plots gaan zitten of stoppen tijdens een wandeling. Je voelt dat je viervoeter weinig zin heeft om te spelen en actief te zijn.

Je hond heeft moeite om op te staan

Doordat hij hinder ondervindt bij het opstaan en gaan liggen, blijft je hond langer in dezelfde houding. Hij ligt liever in z’n mand en ook gladde vloeren zijn een uitdaging.

Je hond is geïrriteerd of humeurig

Merk je dat je hond het niet fijn vindt als je hem aanraakt? Doordat hij minder flexibel is, kan hij geïrriteerd of humeurig zijn. Misschien gedraagt je huisdier zich afwezig en krijgen familieden niet meer zoveel aandacht.

Je hond loopt mank

Bij z’n eerste stappen loopt je hond kreupel, of hinkt hij met een van z’n poten. Deze signalen worden ook weleens ‘startkreupelheid’ genoemd. Het kan ook dat hij aan z’n poten likt of bijt, zo merk je wat de gevoelige plekken zijn.

Merk je bovenstaande veranderingen op? Ga dan zeker langs bij je dierenarts. Hieronder vind je alvast enkele tips om de gewrichten van je hond te ondersteunen.

Zo ondersteun je de gewrichten van je hond

Voldoende bewegen, maar niet overbelasten

Maak liever een aantal korte wandelingen in plaats van één lange. Probeer ook zoveel mogelijk aan de lijn te wandelen, zo hoeft je hond geen onverwachte bewegingen en draaiingen te maken.

Gezond gewicht

Een te zwaar huisdier belast z’n gewrichten meer dan normaal, waardoor ze onder hoge druk komen te staan. Als je hond weinig beweegt én veel eet, leidt dat al snel tot overgewicht. In dat geval help je je hond het best enkele kilo’s verliezen. Vraag je dierenarts om aangepast dieetadvies.

Loopplank of hondenkar

Met een loopplank laat je je hond vlotjes in en uit de auto stappen, zonder dat hij moet springen. Moet je een eindje wandelen naar een hondenweide? Vervoer je viervoeter in een hondenkar achter de fiets, zo bespaar je hem de lange afstand.

Voedingssupplementen

Zorg extra goed voor je beestje met de kwalitatieve voedingssupplementen van Flexadin. Deze smakelijke kauwbrokjes met hoogwaardige, natuurlijke ingrediënten ondersteunen de gewrichten van je hond, zodat hij met plezier blijft bewegen.