Blijft je kat steeds langer op de grond, in haar mand of op de vensterbank liggen? Merk je dat ze geen zin heeft om op te staan? Een kat die moeilijk in beweging komt, heeft mogelijk last van haar gewrichten. Omdat katten heel goed zijn in ongemakken verbergen, is het belangrijk om de activiteit en het gedrag van je kat goed op te volgen. Merk je onderstaande veranderingen op? Dan heeft je kat mogelijk een verminderde beweeglijkheid. Gelukkig zijn er oplossingen om de gewrichten van je kat te ondersteunen.

Stijve gewrichten? Let op deze signalen

Je kat wast zich minder goed

De vacht van je kat is doffer en slordiger dan normaal. Omdat je beestje minder flexibel is, geraakt het namelijk niet meer goed aan z’n rug of achterkant. Aan de gewrichten die gevoelig zijn, zal je kat net extra veel likken.

Je kat durft niet meer te springen

Sprong je kat vroeger graag op het aanrecht, maar waagt ze het er nu niet meer op? Maakt ze meerdere kleine sprongetjes om ergens op te geraken in plaats van één reuzesprong? Gaat ze niet meer op de trap? Traagheid en aarzelen om te springen kunnen op stijve gewrichten wijzen.

Je kat is prikkelbaar of humeurig

Als je je kat wil aaien of pakken, reageert ze geïrriteerd. Of nog erger: ze wordt agressief. Je huisdier is ook minder aardig voor andere dieren of mensen.

Je kat plast naast de kattenbak

Lijkt je kat onzindelijk te worden? Doordat het lastig wordt om in de kattenbak te komen, doet je kat haar behoefte vaker naast de kattenbak.

Merk je bovenstaande veranderingen op? Ga dan zeker langs bij je dierenarts. Hieronder vind je alvast enkele tips om de gewrichten van je kat te ondersteunen.

Zo ondersteun je de gewrichten van je kat

Blijven bewegen

Je kat moet blijven bewegen om de gewrichten soepel te houden. Spelen is dus een goed idee, maar verlijd hoge sprongen en plotse draaibewegingen. Hou het ook kort: liever regelmatig een paar minuutjes spelen dan in één keer een halfuur. Stimuleer je kat zoveel mogelijk om te blijven bewegen door regelmatig nieuw speelgoed of puzzels aan te bieden.

Gezond gewicht

Een te zwaar dier belast z’n gewrichten meer dan normaal, waardoor ze onder hoge druk komen te staan. Moet je op het gewicht van je kat letten, laat het dan zeker weten aan andere personen die je huisdier eten geven. Vraag je dierenarts om aangepast voedingsadvies.

Een krabmat in plaats van -paal

Voor een huistijger die last heeft van stijve gewrichten, is het aangeraden om zowel horizontale als verticale krabgelegenheden te voorzien. Ook zachte, warme ligplekjes vindt je kat hemels.

Zorg voor opstapjes

Maak de lievelingsplekjes van je kat vlot bereikbaar door een opstapje te plaatsen, bijvoorbeeld een krukje of enkele dozen. Door de drink- en eetbakjes op een kleine verhoging te plaatsen, belast je kat haar pootjes, rug en nek minder. Zorg er ook voor dat de instap van de kattenbak niet te hoog is.

Voedingssupplementen

Zorg extra goed voor je beestje met de kwalitatieve voedingssupplementen van Flexadin. Deze smakelijke kauwbrokjes met hoogwaardige, natuurlijke ingrediënten ondersteunen de gewrichten van je kat, zodat ze met plezier blijft bewegen.